Intresset för ekosystemtjänstbegreppet har vuxit lavinartat under senare år. Trots detta är förstaelsen för hur vi bör förvalta ekosystemtjänster för en långsiktigt hållbar samhallsutveckling fortfarande begränsad. Detta gäller särskilt komplexa system där många ekosystemtjänster genereras och nyttjas parallellt. Det här forskningsprojektet fokuserar på avrinningsområdet runt Helge å i nordöstra Skåne, där olika intressen uppströms och nedströms för närvarande leder till att vissa ekosystemtjänster (framförallt relaterade till skogsbruk) premieras på bekostnad av andra (framförallt relaterade till fiske, rekreation och biodiversitet).
Projektet kommer att undersöka hur ekosystemtjänster i avrinningsområdet interagerar och samvarierar uppströms och nedström, och på så sätt formar kluster av tjänster. Vi kommer även kartlagga olika processer som leder till avvägningar respektive positiva synergieffekter mellan de klustrade ekosystemtjänsterna. Genom en deltagande resiliensutvärdering kommer vi identifiera och länka ihop nyckelaktörer i avrinningsområdet. Tillsammans med dem kommer vi analysera olika alternativ för adaptiv samförvaltning av multipla ekosystemtjänster i den här typen av komplexa system.
Med det här projektet avser vi att generera kunskap som har praktisk relevans på flera plan. Genom att länka till lokala beslutsprocesser så bidrar projektet till operationalisering av ekosystemtjänstbegreppet. Vidare kommer projektet utveckla nya verktyg för integrerad ekosystemtjänstanalys som är användbara även på andra platser. Det föreslagna projektet är ett samarbete mellan forskare på Stockholms Resilienscenter och representanter från Kristianstads biosfärkontor. Detta innebär att projektet har en unik möjlighet att både bidra med ny kunskap om ekosystemtjänstdynamik och att applicera dessa kunskaper i en praktisk förvaltningssituation.
Förståelsen för hur vi bör förvalta ekosystemtjänster för en hållbar samhällsutveckling är fortfarande begränsad. Detta gäller särskilt komplexa system där många ekosystemtjänster nyttjas parallellt. Det här forskningsprojektet fokuserar på avrinningsområdet runt Helge å i Skåne, där olika intressen uppströms och nedströms för närvarande leder till att vissa ekosystemtjänster (relaterade till skogsbruk) premieras på bekostnad av andra (relaterade till fiske, rekreation och biodiversitet). Projektet undersöker hur ekosystemtjänster i avrinningsområdet interagerar och samvarierar, och på så sätt formar kluster av tjänster. Genom en deltagande resiliensbedömning länkar vi ihop nyckelaktörer i avrinningsområdet. Tillsammans med dem kommer vi analysera olika alternativ för adaptiv samförvaltning av ekosystemtjänster i den här typen av komplexa system.
Bättre förståelse för komplexa social-ekologiska interaktioner (t.ex hur olika ekosystemtjänster interagerar och samvarierar), vilket är viktigt för att undvika för ”smala” förvaltningsstrategier som gynnar vissa tjänster på bekostnad av andra.
Bättre förståelse för osäkra faktorer som är viktiga för framtida produktion av ekosystemtjänster.
Bättre förståelse för hur man kan uppnå en hållbar ekosystemförvaltning i heterogena system med många olika intressenter och värden.
Bättre förståelse för hur resiliensbedömningsmetoden kan användas för svensk ekosystetjänstförvaltning, till exempel för länsstyrelser och kommuner.
Med det här projektet avser vi att generera kunskap som har praktisk relevans på flera plan. Genom att länka till lokala beslutsprocesser så bidrar projektet till operationalisering av ekosystemtjänstbegreppet. Vidare kommer projektet utveckla nya verktyg för integrerad ekosystemtjänstanalys som är användbara även på andra platser. Övergripande så är en bättre förståelse för hur man kan uppnå samförvaltning av interagerande ekosystemtjänster i komplexa, heterogena system nödvändigt för en samhällsutveckling som är långsiktigt hållbar.
Lokala målgrupper:
I Sverige:
Internationellt:
Presentation av projektet vid årsmötet av Värdet av ekosystemtjänster på Naturvårdsverket i Stockholm den 24-25 september 2014.
Nedan visas tillgängliga publikationer inom projektet.
Ikon som illustrerar filtyp | Filnamn | Filstorlek | Datum fil laddades upp |
---|
Projektledare:
Projektnamn:
Samförvaltning av interagerande ekosystemtjänster i Helgeås avrinningsområde
Engelsk titel:
Managing bundles of ecosystem services with multiple users in Helgeå catchment
Projekttid:
2014-2016
Ingår i miljömålen:
Hav i balans samt levande kust och skärgård*
*Inom miljömålen för ekosystemtjänster
Finansiär:
Finansiering:
5 120 751kr
Samarbetspartners:
Projektgrupp:
Anna Helgeson, SRC
Albert Noström, SRC
Lisen Schultz, SRC
Cibele Queiroz, SRC
Representater för Kristianstads biosfärkontor
Värd:
www.ekosystemtjänster.se | Webbplatsen administreras av IVL Svenska Miljöinstitutet AB | © IVL